Sonnac sur l'Hers

Sonnac sur l'Hers ligt in de l'Aude, het departement in Zuid-Frankrijk dat grenst aan Andorra, Spanje en de hoge Pyreneeën. Het departement straalt rust uit, het leven wordt hier nog veel meer geleefd op het ritme van de ongerepte en ademende natuur. Bedrijven zijn er nog vaak kleinschalig en artisanaal, voedingsproducten worden er ambachtelijk gemaakt. Het is een omgeving die uitnodigt tot verstilling en vertraging, wat een grote meerwaarde is om lichamelijk herstel te ondersteunen.

 

De Katharen

Het landschap wordt gekenmerkt door de vele kastelen, burchten en ruïnes. Het zijn stille getuigen van een opmerkelijke periode uit de Middeleeuwen. De Katharen vormden in de Middeleeuwen een spirituele groepering met overtuigingen die haaks stonden op die van de Katholieke kerk. Elementen die daarin centraal stonden, waren: naastenliefde, gelijkwaardigheid, leven vanuit het hart en het herkennen en tot uitdrukking brengen van onze goddelijke vonk.

 

In totale eenvoud en zeer bevlogen verspreidden zij de "boodschap van liefde". Veel van de overtuigingen die de Katharen voorstonden, zijn nu weer in zwang. Óf zij waren hun tijd ver vooruit, óf misschien blijft de "boodschap van liefde" wel telkens dezelfde en verandert enkel de vorm. Zeker is dat de manier waarop zij hun overtuigingen lééfden grote indruk heeft gemaakt en voor velen nog altijd een bron van inspiratie is. De energie van het Katharenland wordt door velen als helend ervaren. Zou dat de reden zijn dat zo veel mensen, juist in deze overgangstijd aangetrokken worden door het Katharenland?

 

Het project dat door Lighthouse2be wordt vormgegeven staat los van godsdienst of religie. Het neemt niet weg dat de waarden zoals die geleefd werden door dit bijzondere volk een inspiratiebron zijn voor ons, en dat het mee een 'bedding' creëert voor heling op een dieper niveau.